Projekte
Urban I Culture I Wellness/Health I Office I Shopping I Villa I 
Atelier Thomas Pucher
News I Team I Contact I 
2008-
Art Factory
Mixed use development in Tartu, Estonia. Invited competition, 1st prize
Public Live: The plaza provides a smooth connection between the building and the green zone of the Emagogy River. 
This is the main entrance. A stairway to enter the upper levels starts to the right hand side.

The plaza provides a smooth connection between the building and the green zone of the Emagogy River. This is the main entrance. A stairway to enter the upper levels starts to the right hand side.


On 2nd floor the building provides an uplifted terrace-deck. Like on an ocean-cruiser we get a beautiful view over Tartu and the Emaj?gi River.


All apartments are housed in little villa-like towers. These crowning volumes make the whole volume fit harmonically into the surrounding setting but also give the best of possible views to each of the apartments. The patio on 2nd and the gardens on 3rd floor provide a small central park situation to all of them. Though the building is only slightly higher that the surrounding, nearly all apartments provide the feeling of single villas or generous penthouses.


All office areas and the fitness centre are situated on first floor around a central garden so to be accommodated by daylight and green from all directions. Working and relaxing shall be both comfortable and satisfying. Unlike the very public ground floor level this level provides already a slight increase of privacy.





The building(s) establish floating connections between functions and floors. Setbacks in the volume provide terraces or small parks and react upon the surrounding structure of houses and gardens. Views through the building show a strong connection between the different functional parts while carefully remaining their privacy.



The view from Uus street shows the sensible integration of the large development into the existing structure. Only the apartment-towers are visible above the level of trees, so no shadows or other disturbance is created in the area.


Gross Floor Area: 26.000m?

Team: Atelier Thomas Pucher & Bramberger Architects
Thomas Pucher, Alfred Bramberger, Verena Gottstein, Gustav Ibing, Martin Mathy, Christine Pucher, Jan Schrader


Concept of Soft Seperation

The Art Factory development is housed on the site of a former brewery-plant. On a gross floor area of 26.000m? a multi-functional development comprising galleries, offices, shopping facilities and apartments shall be designed until 2012. Large emphasizing has been laid on the soft yet intensive combination of all different utilizations.

For architecture this means creating ELASTIC FIELDS of activity & atmosphere rather than fixed designs and everlasting forms.
Not all functions should be densely merged together, what matters most is the balance between the levels of public live and privacy. Our project aims to create this balance by means of the building volume and the use of different height levels for open spaces. Thus a manifold variety of public AND private places can be achieved which results in a lively mix between urbanely public and intimately private situations. Flexibility in time and realisation is another issue. Things change fast. Buildings should be able to comfort that. Simple structures and light walls like in workshops create ELASTIC FIELDS and provide an optimum of freedom for its inhabitants. Floor plans and locations should work for offices, galleries, apartments or services as well (office might become apartment; gallery might become shopping, etc.)


NEWS NEWS